Author Topic: [HELP] Problem with VIA ISO layout (pipe key and #)  (Read 847 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ignBenjamin

  • Thread Starter
  • Posts: 3
[HELP] Problem with VIA ISO layout (pipe key and #)
« on: Sat, 05 September 2020, 11:13:11 »
https://imgur.com/a/NRQfDeb

I am having problems with my ISO layout on my KBD67MKII using VIA. My pipe key ( | and \ ), in the bottom left next left shift, is activating my hashtag (#) and tilde (~).

In the key tester both the hashtag and pipe key activate like this: https://imgur.com/a/Fsloebz

And in text matrix the pipe key activates in the correct place and the hashtag doesn't appear to activate at all. see here: https://imgur.com/a/rf4S51F

Offline suicidal_orange

  • * Global Moderator
  • Posts: 3854
  • Location: England
Re: [HELP] Problem with VIA ISO layout (pipe key and #)
« Reply #1 on: Sat, 05 September 2020, 11:49:16 »
Sounds like you're using a US keycode instead of an ISO one and/or the tester is reading the character the operating system says rather than adjusting for layout, like this one does.  What does Aqua Key Test think you're pressing?
120/100g linear Zealio R1  
GMK Hyperfuse
'Split everything' perfection  
MX Clear
SA Hack'd by Geeks     
EasyAVR mod
MX Brown 30g, HHKBish
Vortex OEM PBT
for See how the other half lives challenge!

Offline ignBenjamin

  • Thread Starter
  • Posts: 3
Re: [HELP] Problem with VIA ISO layout (pipe key and #)
« Reply #2 on: Sat, 05 September 2020, 12:04:55 »
Yep, this was the problem. Just figured it out on my own.
Thanks for your reply anyways!

Offline Fertan

  • Posts: 8
Re: [HELP] Problem with VIA ISO layout (pipe key and #)
« Reply #3 on: Sat, 12 September 2020, 07:44:02 »
Hello,

I have the same kind of issue from several days. When i press my caps lock (configured in via) it is recognized as left ctrl, when i press windows key it is recognized as left alt, and when i press my alt key nothing happens. Can you help me to fix it ? I'm a bit lost :(

My keyboard is a kbd67mkii hotswap, and before the last week it was perfectly working ...

Thanks for the help guys.